Wednesday, 9 July 2014

ALTEL - SIMKAD YANG HEBAT


Rasanya semua dah maklum tentang syarikat telco terbaru dari sebuah syarikat Bumiputra - ALTEL


Sejak cerita tentang simkad keluaran syarikat Bumiputra (syarikat Syed Mokhtar Al-Bukhari) ini menjadi trending, ramai betul yang merebut peluang untuk memiliki simkad ini. Bahkan ada yang sanggup tukar simkad lama kepada sim baru ALTEL ni. Pada mulanya aku pun jadi hairan apa yang best dan istimewanya tentang simkad ini. Lalu aku pun buat research nak tau lagi lanjut.

Daripada research yang aku dah buat, baru aku tahu kenapa orang begitu ramai sanggup bertukar ke ALTEL. Berikut aku senaraikan kehebatan yang ada pada ALTEL ini berbanding simkad biasa yang lain :-

1 - Sangat murah

- Starter pack yang TERMURAH. Hanya RM7 sahaja dengan nilai kredit RM5 tersedia dalam sim tersebut.

- Kadar rata yang MURAH, untuk panggilan 16sen/minit, SMS 5sen/sms, 25sen/mms ke semua rangkaian.


- Lepas tu kalau kita add 8 nombor ke dalam Friend & Family list, cas untuk panggilan hanya 8sen/minit, sms 2sen/sms. Yang menariknya,nombor yang kita nak add tu boleh datang dari nombor dari telco lain seperti Celcom, Tunetalk, Clixter dsb (telco yang ada kerjasama dengan Celcom)


2 - Internet pantas, murah dan sangat berbaloi

- Pelan internet 4G (serius laju internet dia) hanya RM15/minggu untuk 500MB, RM28/bulan untuk 1GB, RM48/bulan untuk 2GB. 


Maka betullah kalau orang kata internet kalau kat ceruk kampung pun masih laju lagi. Dah la laju, murah pula. Memang patutlah ramai yang gilakan simkad baru ni.


3 - Tempoh sah yang lebih lama
Bagi sesiapa jenis yang suka berjimat kredit dan jarang tambah nilai, memang sangat berbaloi untuk guna sim ini sebabnya tempoh tamat kredit lebih panjang dari telco yang lain. Berikut aku senaraikan tempoh sah mengikut nilai tambah nilai:-
RM5   –   5 hari
RM10 – 20 hari
RM30 – 60 hari
RM50 – 90 hari




4 - Syarikat Bumiputra

ALTEL dibawah kelolaan anak syarikat Syed Mokhtar Al-Bukhari, Puncak Semangat Sdn. Bhd. telah membuktikan yang anak bumiputra juga mampu untuk bersaing. Aku puji anak bumiputra yang telah berjaya memecahkan dominasi kaum lain untuk bersaing sengit dipasaran telco ini. Malah menurut sumber yang aku percayai, paling mengangumkan bagi aku, dari middle management hingga ke top management 99% adalah dari bumiputra.
 

Ini menyangkal terus cakap-cakap yang mengatakan anak-anak bumiputra sebelum ini sebagai 'mundur di bumi sendiri'. Tapi jangan kita hanya bangga semata-mata dengan kejayaan terbaru ini, kita juga seharusnya terus berusaha untuk memajukan diri untuk terus berjaya.

(Doesn't mean to be racist, but as a Malaysian, I am very proud of what they have achieved)

So apa pula komen korang tentang ALTEL ni?

p/s - Nanti aku akan kongsikan pengalaman aku menjejak dan mencari kedai dan pengedar untuk mendapatkan simkad ALTEL ini insyaAllah.




SHUKRI SAHARI
BANDAR BARU NILAI
12 RAMADHAN 1435H
10.07.2014

Artkel lain tentang ALTEL:
Feedback pengguna ALTEL
Menjejak Simkad Altel

10 comments:

  1. ramai yang dah bertukar kpd altel..

    ReplyDelete
  2. Boleh kekalkan nombor lama tak? misalnya skrg saya guna 012 kalau boleh bagaimana dan di mana boleh dilakukan penukaran sim ini? tq

    ReplyDelete
  3. 0142834306..hubungi saya jika berminat dgn simkad altel.:)

    ReplyDelete
  4. http://onexox-simkad-jimat.blogspot.com/
    http://simcards.onexox.im

    nice blog

    ReplyDelete
  5. http://onexox-simkad-jimat.blogspot.com/
    http://simcards.onexox.im

    nice blog

    ReplyDelete
  6. http://onexox-selangor2u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Salam..nak tanya boleh kekalkan no. Tel lama x?

    ReplyDelete
  8. Salam..nak tanya boleh kekalkan no. Tel lama x?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...