Monday, 27 January 2014

Hadiah

Assalamualaikum...


Sekejap je bulan Januari hampir melabuhkan tirainya. Then after this kita akan masuk bulan baru. Bulan Februari. Yuuhuu!
Bukan apa, bila masuk bulan Februari je akan ada dua perasaan yang mengisi di ruangan hatiku.Cewah. 

Gumbira - Sebab birthday Dia dan bithday aku dalam bulan yang sama. 
Sedih - Sebab umur makin meningkat, gaji tak meningkat2 pong. Harga barang je makin meningkat. (Ok tak mau cite pasal politik buat masa ni)

Persetankan perasaan sedih tu dahulu. Ada orang pernah pesan, tahun baru ni elok kita jadi lebih positif. So, come on Shuk! Positif!
Ok.
Anyway, bila time birthday, tidak lain tidak bukan berkait rapat dengan hadiah.Betul? So dalam fikiran aku sekarang ni sedang bergiat aktif dalam memikirkan hadiah apa yang patut aku berikan?
Dan
Hadiah apa agaknya yang bakal aku dapat nanti. Hahaha. Ok tak lawak.

Supposely hadiah itu sesuatu yang ada nilai sentimental dan membawa makna terhadap diri seseorang itu. Semestinya hadiah yang mampu menambat hati seseorang yang kita sayangi.

Bunyi macam payah bukan?

Hadiah tersebut bukan semestinya mahal. Boleh jadi hadiah tersebut adalah sesuatu yang amat jarang diberi pada waktu-waktu atau hari-hari biasa. Contohnya coklat. Tak pernah pulak aku tengok orang makan coklat hari-hari macam orang makan nasi. Juga jarang sekali bila orang lapar akan duduk lepak kat kedai mamak akan order " Anney, coklat satu!". Pernah?

Hadiah juga mungkin berupa sesuatu yang ada kaitan dengan minat seseorang itu. Contohnya pasangan korang suka main seruling (macam aku.hehe) boleh hadiahkan seruling untuk si dia. Nak lagi sweet, namakan seruling tu dengan nama seruling cinta. Amacam? 
Ataupun pasangan anda minat gila nak mati terhadap gadjet contoh smartphone / tablet. Mungkin korang yang kaya tu boleh hadiahkan pasangan korang smartphone or tablet yang paling latest!

"Mahal wo nak beli benda alah tu. Den sendiri pun tak mampu nk boli untuk diri sendiri"

Tak ada masalah, korang boleh jugak beli accessory bagi gadjet tersebut. Sebagai contoh Power Bank, Casing smartphone / tablet (yang sweet-sweet punya), Earphone / Speaker (kalau pasangan korang kaki gaming or kaki muzik memang sesuai) even rantai yang sangkut kt telefon (ntah apa nama dia. Pepaham sendirilah ye) pun boleh jadikan hadiah. korang boleh tulis nama korang or nama pasangan korang or nk lagi best gabung je nama korang. Sweet kan? Tak?

Pandai buat lagu / sajak / video? Korang pun boleh jadikan itu semua sebagai 'added value' kepada hadiah tersebut. Kalau sebelum ni korang belum pernah apa kata korang nyanyikan untuk dia, boleh nyanyikan khas untuk dia. Buatkan lirik-lirik yang puitis untuk lagu itu. Pepandai korang la ye. Aku yakin korang lebih arif bab ini. :)Candle light dinner. Pernah try? Bagi yang pernah, bagaimanakah rasanya? Mesti bestkan? Yang belum lagi cube, you should try this once! Aku sendiri belum pernah cuba. Saja nk simpan. Mybe time lepas kawin aku buat.Sssshhh... Tak boleh cakap. Rahsia. (Haha).


Pergi pantai dan berkelah bersama. Romantik wo. Korang boleh cuba yang ini. Nak lagi best korang boleh masakkan untuk pasangan korang. Bagi yang malas masak, beli je kat kedai. Then spend masa berharga anda bersama di tepi pantai ditemani bayu pantai yang menyegarkan. Tapi jangan buat yang bukan-bukan kat situ ok! Amaran keras! Seeloknya duduk berkelah di tempat yang ramai orang ok.

Rasa cukuplah kot beberapa cadangan yang tidak seberapa dari aku tentang hadiah hari jadi buat teman anda. Kalau korang ada idea yang lebih bernas, boleh kongsikan bersama di bahagian komen di bawah. Aku pun sedang mencari idea untuk hadiah hari jadi tahun ini. (Belum ada idea lagi)

Terima Kasih!
2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...